Napelem Balaton
Csökkentse velünk ökológiai lábnyomát!
Napelem Balaton

Napelemek története

A Napenergia az életet jelenti, mely nélkül nem létezne az élet. Az egyik legfontosabb megújuló energiaforrásunk a Napenergia, de sajnos nagyon keveset hasznosítunk ezen energiából. I.e. 212-ben Archimedes tükörrel a Nap sugárzásának koncentrálásával lobbantotta lángra a hajókat.
Laurent Lavoisier (1743-1794) francia tudós volt az, aki először hívta fel a figyelmet arra, hogy a hagyományos tüzelőanyagok egyszer elfogynak a Földön és megoldásként a tiszta energiaforrásra, a napenergiára hívta fel a figyelmet.
Első lépések a napelemek felfedezéséhez: 1839-ben Alexandre Edmond Becquerel megfigyelést végzett a napsugárzással kapcsolatban, felfedezte a fotovoltaikus hatást: áram áramlása 2 megvilágított platina elektróda között.
Albert Einstein 1904-ben a photoelektrika effektusaira és a fényquantum teóriájára kiadott egy tanulmányt, de a szolárcellák csak a félvezető technika tovább fejlesztése után valósult meg.
A napelemek első magyarországi megjelenéséről és a kezdeti időszakban történő elterjedéséről, lakossági felhasználásáról nincsenek megbízható adatok, a pontos dokumentáció hiányában nehéz meghatározni, hogy mikor telepítették az első napelemeket. A világ és a térség építészeti, energetikai trendjeit figyelembe véve valószínűsíthető, hogy Magyarországon is az 1980-as végén, 1990-es évek elején jelent meg az ipari-kereskedelmi célú napelemes felhasználás.
Az első szilícium szolárcellát 1954-ben a Bell Laboratórium Intézményben állították elő, majd az űrutazásban alkalmazták a Vanquard I. szatellitnél és csak 1970-ben indul meg a piaci gyártás. Az első hálózatra termelő 1 MW-osszolárpark Kaliforniában épült meg 1982-ben.
Az emberekben egyre jobban tudatosodik, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az egészséget, a jóllétet, és az ökoszisztémát is. Egyértelmű, hogy a zöld megoldásokon van a hangsúly, pl. a környezetvédelem érdekében a napelemes rendszerek telepítése lehet az egyik megoldás.
A napsugárzás a legbővebben rendelkezésre álló tiszta energia, mely egyre több mindenki számára elérhető, mivel a napelem ára évről évre csökken, míg a hatásfokuk nő.
© Napelem Balaton
Icons made by itim2101 from www.flaticon.com